Pożywienie w zimie

Zima trwa, a my się zastanawiamy co jeść, aby być zdrowym i dużo nie przytyć. W zimie jest bardzo mało słońca. Jedzeniem możemy się rozgrzać i poprawić sobie samopoczucie jak również dodać dość dużej masy energii. Najlepiej jeśli spożywamy pokarmy słone i gorzkie. Także polecane są gorzkie przyprawy. Najlepiej jeśli z sama solą nie będziemy przesadzali, gdyż spożywanie dużej ilości powoduje duże skurcze. Bardzo trudno sobie wyobrazić jedzenie bez zup, która świetnie nadaje się na chłody. Natomiast owoce najlepiej jest jeść w postaci suszonej, albo na ciepło. Zima jest to pora roku gdzie jest zimno i wtedy jemy ciepłe dania z dodatkiem korzeni i ziół. Gorące i ostre potrawy należy równoważyć chłodnymi warzywami. Zimą więcej czasu spędzamy w domu jest o wiele mniej ruchów i przybywa nam na wadze. Wszystkie produkty oczyszczone jak biała maka, cukier sprzyjają tyciu. Jeśli zrezygnujemy ze słodyczy i nie będziemy łączyć węglowodanów z białkiem uda nam się utrzymać dobrą kondycję.